قطعات الکترونیک، جزء اجزای جدا نشدنی در بخش برق الکترونیک بوده و در انواع مختلفی موجود می باشند. این قطعات در کاربردهای مختلف استفاده شده، و در دنیای پیشرفته امروز، این قطعات با پیشرفت هایی چشمگیری رو به رو بوده و باعث ورود این قطعات به صنایع مختلف مانند پزشکی، هوا فضا، صنایع نظامی، الکترونیکی و… شده است. بنابراین در ادامه به برسی کاربرد و ویژگی این قطعات می پردازیم که بدون این قطعات، نمی توانید مدار کاملی داشته باشید.
تعریف قطعات الکترونیک
فهرست مطالب
قطعات الکترونیکی، قطعات گسسته ی مدار های الکتریکی و الکترونی هستند، که بصورت مجزا قابل دسترسی می باشند. این قطعات حداقل از دو ترمینال ، یا سیستم برق تشکیل شده اند که برای اتصال به مدار مورد استفاده قرا می گیرد. از قطعات الکترونی برای ساخت مدار های الکترونیکی استفاده شده و بدون این قطعات، مدار ها به خوبی کار نکرده و به اصلاح کامل نیستند. برخی از این قطعات ، از طریق ترمینال ها بر روی مدار لحیم می شوند و یا بصورت مدار های مجتمع یا همان آی سی در مدار مورد استفاده قرار می گیرند. همچنین قطعات الکترونیکی را می توان بر اساس اکتیو، پسیو و الکترومکانیکی بودن آن تقسیم بندی کرد.
قطعات الکترونیکی اکتیو چیست؟
از این قطعات برای تولید انرژی الکتریکی از طریق تقویت سیگنال های الکتریکی استفاده کرده و دارای انواع مختلف و کیفیت های متفاوت می باشد. یعنی به قطعاتی که، برای کار کردن به یک انرژی خارجی نیازمند هستند، اکتیو گفته می شود. در واقع این قطعات برای کار کردن ، نیاز به انرژی داشته و همانطور که گفته شد اکتیو یا فعال محسوب می شوند.
در ادامه نمونه هایی از قطعات اکتیو همراه با توضیحات مختصر ارائه خواهد شد.
دیود
دیود، یک وسیله الکترونی نیمه رسانای ساده بوده و جزو قطعات نیمه هادی محسوب می شود. دیود باعث می شود که جریان الکتریکی در مدار های الکتریکی ، در یک جهت جاری شده و از گذر جریان در جهت دیگر ممانعت می کند. در واقع این قطعه از یک سمت باعث عبور جریان الکتریکی شده و از سوی دیگر مقاومت بسیار بالایی از خود نشان می دهد، و از این طریق مانع عبور جریان الکتریکی می شود. پس می توان گفت که دیود عملی شبه دریچه دارد . دیود ها انواع مختلف دارند که با کار کرد های متفاوت در بازار موجود می باشد.
از انواع دیود، می توان به دیود سیگنال کوچک اشاره کرد. ابعاد این دیود در مقایسه با سایر دیود ها کوچک بوده، و در فرکانس های بالا و جریان های بسیار کم عملکرد بسیار موثری دارد. همچنین محافظ شیشه ای این قطعه، به منظور محافظت دیود از آلودگی ها بوده و از این رو به دیود های شیشه ای معروف هستند.
دیود نوری
دیود های نوری با داشتن عمر طولانی حدود 50 هزار ساعت، جزو دیودهایی است که نیاز به تعمیر نداشته و اندازه ی بسیار کوچکی دارد. این قطعه دارای مقدار ولتاژ و جریان پایینی بوده، و در برابر ضربه از مقاومت بالایی برخورد دار است. همچنین مقدار، و رنگ نور ال ئی دی ها نیز به جریان و رنگ کریستال تشکیل دهنده آن ها بستگی دارد. همچنین شکل گنبدی آنها نیز همانند لرز عمل کرده و باعث می شود تا فتون های نوری ساطع شده از محل اتصال، به سمت بالا متمرکز شوند.
ترانزیستور
ترانزیستور، یکی از کاربردی ترین تراشه های الکترونیکی محسوب شده و باعث تقویت و یا تضعیف سیگنال های ورودی شده، و جریان و ولتاژ دریافتی را تنظیم می کند. همچنین ترانزیستور نوعی دستگاه نیمه هادی و به حالت جامد بوده و از مواد نیمه رسانا تشکیل شده است. دما و یا وجود الکترون ها، از جمله متغییر هایی هستند که می توانند به رسانایی مواد نیمه هادی اثر بگذارند و آن را کم یا بیشتر کنند. امروزه همه دستگاه های الکترونیکی حاوی یک یا چند نوع ترانزیستور جدا گانه، یا قرار گرفته در مدار IC تشکیل شده اند. ترانزیستور در مدار های الکترونیکی آنالوگ و دیجیتال کاربرد وسیعی دارد.
مزایای ترانزیستور
- این قطعه دارای هزینه کمتر و اندازه کوچتری می باشد
- از حساسیت مکانیکی کمتری برخود دار است
- هیچ گونه مصرف برقی ندارد
- از عمر طولانی فوق العاده ای برخوردار است
- دارای ولتاژ کار پایین
- و باعث ایجاد مدار های با کارایی بالاتر و بهتری می شود
مدار مجتمع یا IC
تراشه یا چیپ، نام های دیگر IC بوده و معمول ترین اصلاح آن، مدار مجتمع می باشد. مدار های مجتمع امروزه در ابعاد گسترده بر روی اکثر دستگاه های الکتریکی مانند کامپیوتر، یخچال و … بکار گرفته می شوند. مدار های مجتمع، مدار های الکتریکی هستند که از مواد نیمه رسانا تشکیل شده و حداقل از ده ها ترانزیستور تشکیل شده اند.
وظایف ریز تراشه: مدار های مجتمع معمولا شامل چندین ورودی هستند، که میزان این ورودی ها را پردازش کرده، و بعد از تعیین و تولید مقادیر خروجی آن را در بخش خروجی خود قرار می دهند. کار کرد مدار های مجتمع با سیگنال های آنالوگ و بعضی دیگر با سیگنال های دیجیتال می باشد.
نمایشگر ها
نمایشگر یا صفحه نمایش ، دارای انواع مختلفی است که از آن به عنوان یک دستگاه خروجی برای نمایش اطلاعات استفاده می شود. این نمایشگر ها برای نمایش و اطمینان از صحت اطلاعاتی است که توسط صفحه کلید وارد کامپیوتر شده اشت. در واقع نمایشگر، سخت افزاری است که، توسط کابل ها تمام ویدیو ها و اطلاعات گرافیکی پردازش شده توسط کارت گرافیک را نمایش می دهد.CRT و LCD دو نوع عمده از مانیتو ها هستند که در این مقاله به برسی هر کدام از آنها می پر دازیم.
مانیتور های CRT، نهایتا اندازه ای حدود 19 اینچ داشته و به دلیل شباهت زیادی که به تلوزیون ها دارند، مورد شناخت همه ما است. در عوض مانیتور های LCD دارای مصرف برق کمتر و از کیفیت تصویر بالاتری برخورد دار بوده ، و نسبت به مانیتور های CRT ظریف و باریک تر هستند. به همین دلیل مانیتور های LCD گزینه ی مناسبی بجای مانیتور های CRT شدند. همچنین این مانیتور ها ، اشغال فضای کمتری نسبت به مانیتور های CRT داشته و در سایز های بین 17 تا 24 اینج ، یا بیشتر تولید می شوند.
باتری ها
باتری یک بسته شیمیایی قدرتمند است، که می تواند انرژی شیمیایی را به انرژی الکتریکی تبدیل کرده و بسته به ساختار و نوع آن ، عمری بین چند ساعت و چند هفته داشته باشد. از بخش های اصلی یک باتری می توان، توان یا سلول را نام برد که هر سلول از سه قسمت تشکیل شده است. این سه قسمت شامل دو عدد الکترود و از یک ماده شیمیایی تشکیل شده است که الکترولیت نام دارد. همچنین برای اینکه قدرت یک باطری افزایش یابد، از چندین سلول در ساختار آن استفاده می شود.تمام این سلول ها در داخل محفظه ی فلزی یا پلاستیکی برای افزایش ایمنی ما بسته بندی می شوند.
رله
رله یک قطعه الکترومکانیکی است که همانند یک کلید ساده عمل کرده، با این تفاوت که باز و بسته شدن این دستگاه توسط جریان الکتریکی انجام می شود. در واقع رله ،مانند یک کلید هوشمند محسوب می شود که می توان آن را از راه دور کنترل کرد.
کاربرد رله: از رله به عنوان یک کنترل کننده موثر در دستگاه برقی، و یک کنترلر خاص استفاده می شود. همچنین از این وسیله برای محافظت نیز استفاده شده و از این رو بسیار کاربردی می باشد.
انواع رله
رله حراتی : باعث تبدیل جریان الکتریکی به حرارت می شود.
رله مغناطیسی: رله مغناطیسی همانند یک فیوز عمل کرده و مدار را در مقابل اتصال کوتاه محافظت می کند و باعث قطع جریان مدار می شود.
قطعات الکترونیکی پسیو چیست؟
قطعات پسیو ، قطعاتی هستند که خود انرژی الکتریکی را مصرف کرده و سیگنال ها را دریافت نمی کنند. برخی از این قطعات می توانند ولتاژ را افزایش دهند ولی در عوض با از دست دادن جریان باعث افت انرژی می شوند. بطور کلی به قطعاتی پسیو می گویند که احتیاج به دریافت انرژی و نیروی خارجی نبوده وبا در یافت هر سیگنالی ، خروجی خواهند داد. بطور مثال اگر یک مقاومت را به مدار وصل کنید بدون اینکه چه سیگنالی دریافت می کند، کار خواهد کرد.
در ادامه چند نمونه از انواع قطعات الکترونیکی پسیو با توضیحات مختصر ارائه میشود.
مقاومت
مقاومت های الکتریکی جریان و یا ولتاژ را به مقدار مشخص شده کاهش داده ، و در کل باعث محدود شدن جریان الکتریکی در مدار می شود. مقاومت ها به دلیل اینکه جزو قطعات پسیو هستند فقط مصرف کننده توان الکتریکی بوده، و خود توانایی تولید توان ندارند. در واقع این قطعه با تبدیل کردن بخشی از انرژی الکتریکی به گرما اجازه عبور آن را نداده، که این کار با استفاده از ساختار شیمیایی و آرایش مولکولی برخی مواد بکار رفته در آن انجام می شود. همه مقاومت ها دارای دو پایه می باشند که در شکل ها و اندازه های مختلف وجود دارد، که در دو نوع ثابت و متحرک تولید می شود. همچنین یکای سنجش مقاومت اهم بوده، و کاربرد مختلفی در انواع مختلف برد ها و مدار ها دارد.
انواع مقاومت
مقاومت ها به دو دسته معمولی و فیوزی یا سیمی تقسیم بندی می شوند که نوع معمولی آن ها به شکل مکعبی بوده، که در آن ها احتمال خراب شدنی کمی وجود داشته و در رنگ های آبی، مشکی یا سبز موجود می باشند.
مقاومت های فیوزی یا سیمی، معمولا دارای عدد های نوشته شده ای روی خود بوده و به شکل مکعب مستطیل می باشند. همچنین احتمال ایجاد مشکل برای مدار، در هنگام خراب شدن این مقاومت ها وجود دارد.
خازن سلف یا القاگر
سلف المانی شبه به خازن بوده و از یک حلقه سیم، یا سیم هایی بصورت مار پیچی تشکیل شده است که انرژی را بصورت یک میدان مغناطیسی برای مدت زمان خاصی ذخیره کرده و با جریان مقاومت می کند. سلف به عنوان یک ذخیره کننده انرژی عمل کرده و خود قادر به تولید انرژی نیست.
انواع سلف
سلف فاقد هسته:
این نوع سلف دارای هسته هوا بوده و در برد های الکتریکی با فرکانس بالا مانند رادیو و تلوزیون مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین ایجاد مسیر بی نظمی از شار مغناطیسی، از دلایل عدم وجود هسته در این نوع سلف است.
سلف فرو مغناطیسی
در این سلف ها ظرفیت القایی به دلیل وجود هسته ی آهنی بالا بوده، و کاربرد آن در مدار های فرکانس بالا، به دلیل به وجود آمدن تلفات جریان مخالف ، معایب و اشکالاتی را ایجاد می کند.
سلف حلقه
در این سلف یک سیم پیچ بصورت دایره وار، به دور یک تورید پیچیده شده که برای پیچیدن آن از دستگاه ها و تجهیزات خاص و دقیق استفاده می شود. از این رو به دلیل این ساختار، نشت شار بسیار پایینی را دارند.
قطعات الکترو مکانیکی
از این قطعات برای ایجاد تغییرات مکانیکی مانند چرخاندن موتور و… توسط سیگنال های الکتریکی استفاده می شوند. یعنی از این قطعات برای تشکیل یک میدان مغناطیسی، برای ایجاد حرکت فیزیکی از جریان الکتریکی استفاده می کنند. بطور کلی ، قطعات الکترو مکانیکی هم دارای فرآیند مکانیکی و هم الکتریکی هستند.
کاربرد قطعات الکترونیکی
از قطعات الکترونیکی که تعداد زیادی هم دارند، برای ساخت مدار های الکتریکی استفاده کرده و بدون این قطعات الکترونیکی مدار ها عملکرد خوبی نخواهند داشت. این قطعات از طریق ترمینال هایی که دارند به برد مدار لحیم زده می شوند، که تعداد این ترمینال ها می تواند دو یا حتی بیشتر باشد.
حال که با انواع قطعات الکترونیکی و ویژگی ها و کاربرد های آن آشنا شدید ، می توانید انتخاب راحت و آسان تری در انتخاب قطعه خواهید داشت. همچنین وجود این قطعات در کارکرد بهتر مدار بسیار ضروری است.
دیود ، دیود نوری ، ترانزیستور ، مدار مجتمع یا IC ، نمایشگر ها ، رله و .....
مقاومت ، خازن ، سنسورها ، موتورها ، آنتن ها و .....
مقاومت ، خازن ، رله ، دیود ، ترانزیستور ، مدار یکپارچه یا (آی سی)
یک وسیله نیمه هادی است که در تقویت کنندها و یا کلید های کنترل الکترونیکی استفاده میشود
ترانزیستور اتصال دو قطبی ، ترانزیستور اثر میدانی و...
بله برای دریافت آخرین قیمت قطعات الکترونیکی با شماره های مندرج در سایت تماس حاصل نمائید تا کارشناسان بخش فروش شما را راهنمایی کنند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید!
دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ
تماس با ما
نشانی دفتر مرکزی :خیابان نلسون ماندلا، خیابان گلفام ، پلاک 5 ، واحد9
تلفن تماس :
26292845 –021
26290766 – 021
26231250 – 021
شماره فکس: 02126231096
تماس با ما
ساعات پاسخگوئی : شنبه تا پنج شنبه 8:30 تا 17:30
شماره واتساپ : 09203225856
تلفن تماس:**** 573 (615 ) 1 +
ایمیل : sales@afzarpardazesh.com
باسلام خیلی خوبه مطالبتون فقط اگر بتونید ابتدایی و ساده تر توضیحشون و تعریفشون کنید خواننده خیلی بهتر متوجه میشه و یاد میگیره
سلام ممنون از لطفتون بله حتما
بسیار عالی و کاربردی. سپاس
سلام ممنون از شما